Melci sau viespi. Pe orbita.

        De ce melci? De ce viespi? Probabil nu stie nimeni, asa s-a transmis din generatie in generatie, de la bunica la nepoata, la randul ei bunica.

Dar pe orbita e clar de ce. Forma de Aleea Lacta nu este intamplatoare. E transformarea vizuala a unui gust venit parca din spatiu, din galaxia ce vremelnic ne gazduieste. E sinonimul pantagruelic al altarului lui Zamolxe de la Sarmizegetusa. Oare dacii asta mancau inainte de a pleca la lupta? Sau inainte de miezul noptii, la lumina Lunii si fascinati de sclipirile chematoare ale iubitelor?cuiburi_4

Nu am fost norocosul martor al transformarii din faina in opera de arta. Iubita mea tine acest mestesug departe de ochii mei iscoditori si de dorinta mea de a deslusi misterul acestui desfat culinar. Dar poate ca e mai bine asa.

Nu as vrea sa pangaresc cu amanunte prozaice simturile care ma coplesesc atunci cand palatinul meu este invadat de arome si texturi. Iar vizual, este la limita eroticului. Daca nu mi-ar fi rusine sa dezvalui public, as recunoaste ca ma gandesc la forma acestui cuib (chiar si numele incita) ca la iubita mea dormind goala, pe un asternut alb, maculat doar de parul ei razvratit peste pernele mirosind a lavanda ratacita-n camp de maci. Dar cum mi-ar placea ca ea sa nu stie de aceasta asociere, o sa revin la asemanari astronomice, de prin Calea asta a noastra.mac

De fapt, macul este cel ce intregeste. Opiu curat! Zapaceste placut, domina tandru si explodeaza. Da, explodeaza, acesta e termenul. Pentru ca asta face atunci cand papilele isi dau intalnire cu aceste mici dar enigmatice seminte. Oare si de-asta afganii il cultiva mai mult decat orice alta natie? Sunt curios daca in religia interioara a fiecaruia exista Zeul Mac. Presarat din belsug, dar cu vicleana chibzuinta peste aluat, intregeste simplitatea hedonista a unui gust unic, complet si complex.

Shiraz-ul sau Leffe bruna nu trebuie sa lipsesca de langa acest deliciu. Genele fluturand discret ale iubitei sunt deja prezente, parte a intregului.

Alea iacta est!

PS: iar cum drumul catre deliciu nu e fara de supliciu, mai jos este si reteta acestei ode aduse macului. Scrisa de chiar stapana si imblanzitoarea acestor magice seminte. 

Cuiburi de viespi. Cu mac.

Ingrediente pentru aluat: maia (drojdie proaspata 25 gr, lapte 200-250 ml, ½ lingura de zahar), faina alba 500-600 gr, 200 gr de unt (grasime 80%), 2 linguri de smantana, 2 galbenusuri, 2 linguri de zahar, un praf de sare.

Ingrediente pentru umplutura: mac 250-300 gr, lapte 150 ml, 4-5 linguri de zahar, 2 albusuri.

Ingrediente pentru sirop: lapte 250 ml, 3-4 linguri de zahar

Pasii:

Maia: intr-un bol se amesteca drojdia cu ½ lingura de zahar si laptele caldut. Se lasa 10 minute sa creasca.

Aluatul: se mixeaza faina cu zaharul si sarea intr-un vas suficient de incapator. Adaugam pe rand maiaua, smantana, galbenusurile si untul topit usor incalzit, cat sa usureze incorporarea lui. Optional: se poate adauga 1 lingura de untura pentru a fragezi aluatul.

Se framanta aluatul pentru omogenizare. Daca nu are consistenta potrivita, se adauga apa minerala sau lapte caldut.

Se acopera vasul si se lasa la dospit aproximativ o ora, daca este posibil langa o sursa de caldura.

Umplutura: intr-o cratita se pune la fiert laptele, zaharul si macul. Se lasa sa fiarba la foc mic, amestecand compozitia in continuu pana capata consistenta (aproximativ 10 minute). Se lasa la racit, intre timp se bat spuma cele 2 albusuri. Se adauga spuma de albusuri la compozitia racita si se mixeaza foarte bine.

Din aluatul dospit se intinde o foaie in forma dreptunghiulara, de o grosime suficienta sa permita rularea cu usurinta. Se aseaza umplutura de mac intr-un strat uniform apoi se ruleaza pe latura mare. cuiburi_1

Din aluatul rulat se taie cuiburi de 3-4 cm, care se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, lasand distanta intre ele. Se acopera tava si se lasa la dospit pentru o jumatate de ora inainte de a da tava la cuptor. Intre timp se preincalzeste cuptorul la o temperatura de 180 de grade C (sau foc mediu, in functie de cuptorul fiecaruia).cuiburi_2cuiburi_3

Siropul: in timp ce cuiburile se „odihnesc”, se pune la foc mic laptele si zaharul pana acesta se topeste. Optional: se poate adauga un praf de zahar vanilat Bourbon. 

Tava cu cuiburile dospite si odihnite se pune la cuptor. Dupa aproximativ 20 de minute, cand sunt aproape rumenite, se scoate tava din cuptor si se stropesc cu siropul pregatit. Se introduce tava inapoi in cuptor pentru inca 10 minute la foc mic.

Cand sunt coapte, se scot din cuptor si se aseaza pe farfurie. Se pot servi calde sau reci, in functie de pofte, dorinte sau preferinte.
cuiburi_6cuiburi_5

Narator: Geanni-Manuel Mihai, reteta & carti postale: Camelia Muntean

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s