Cozonaci. De (A)casa.

E Craciun. Brad, globulete, ninsoare (pentru norocosi), cadouri, colinde si …cozonac. Nelipsitul cozonac. Oare sa fie intamplator ca prima litera a cuvintelor simbol ale acestei sarbatori este aceeasi? <Crestinism, Craciun, cadouri, cozonac>cozobrad

christmas-decoSarbatoarea Nasterii Domnului fara cozonac e ca primavara fara ghiocei. Orice poate lipsi de pe masa de Craciun, chiar si masa in sine poate lipsi, dar cozonacul este o conditie obligatorie. Primul pe lista, chiar si inaintea bradului. Bogat sau sarman, hater sau adept al regulilor, de la oras sau din cel mai izolat catun, indiferent de sex sau varsta, romanul asteapta cozonacul de Craciun.cozonac1Cu nuca, stafide, cacao, rahat sau combinatii din aceste ingrediente, aceasta prajitura nationala, rafinata pana la extrem in simplitatea ei, aduce dupa sine, in fiecare an, nenumarate polemici, controverse si dezbateri culinare intre cele (foarte rar cei) care si-au dat silinta sa fie perfect cozonacul lor si cei (la fel ca si cele) ce degusta, critic dar pofticios, produsul finit.

Evident, nu lipsesc nici micile drame casnico-culinare (ooops, tot cu aceeasi litera incep?!?!?), in care urmasa Evei, sub imperiul emotiei ca ai sai cozonaci nu ies cum ii vrea Ea, ar face sa planga si un mare rechin alb, daca ar vedea cate trairi si pasiuni sunt ascunse in aceasta bucata de aluat. Si, Doamne fereste, nu cumva ca o alta urmasa a celebrei Eva sa faca cozonaci cu rating mai mare la publicul degustator. Abia atunci omenirea se scufunda! 😀aluatDar, nimic surprinzator. Noi, romanii, indiferent unde si cand ne-am nascut, am simtit inca de mici aroma acestei prajituri. Cei trecuti de 35-40 de ani, am avut norocul si de a vedea, in stare pura si nealterata de noile tehnologii, toata sarabanda de pregatiri pentru cozonac, tot acel amestec de mirosuri si senzatii traite atunci cand vedeam la bunicile sau strabunicile noastre cat suflet si pasiune puneau pentru a desavarsi elementul vedeta al mesei de Craciun. Clar va amintiti cat de bine mirosea cozonacul pus la cuptorul de lut sau teracota. Si cum umplea toata casa cu acele arome absolut de neconfundat.cozoaluPentru cei ce se intreaba de ce aici sunt mentionate doar strabunicile si bunicile, nu si mamele, nu e pentru ca mamele nu stiu sa faca cozonaci, ci doar pentru ca, din pacate pentru traditie si autenticitate, ele folosesc acum tot felul de cuptoare sofisticate pentru fabricarea lor. Nu chiar atat de sofisticate, totusi, ca cele folosite de iubite. Chiar, urmatorul Iphone va avea si aplicatia “cozonac baking” inclusa sau va trebui achizitionata separat, la pachet cu softul “UltraPro de framantat aluat” si cu ultima generatie de roboti de bucatarie “The Ultimate Walnut Cracker”?cozonac2cozonac4Si apropo de nuci. Chiar merita efortul de a le sparge, indiferent de cat de mare este opozitia initiala sau ce pretexte se pot folosi pentru a evita aceasta activitate. Cacaoa nu trebuie macinata. E deja facuta praf. 😀nucaaaSincer, as continua zile intregi pe tema cozonacilor, dar Pantagruelul din mine imi sopteste machiavelic sa ma dedic in aceste zile consumului de cozonac. Si nu evit si nici nu ezit sa o fac.cozonac3

Craciun plin de cozonaci sa aveti!

Narator: Geanni-Manuel Mihai, stapana cozonacilor carti postale: Camelia Muntean

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s